Nieuwe informatie pagina omtrent “Beter Stoken” door de branche gelanceerd.
Waarom BeterStoken.nl?
BeterStoken.nl is een initiatief van de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche, gericht op bewustwording van stoker en samenleving op mogelijkheden rond kwalitatief en verantwoord stookgedrag.
Vier eenvoudige aandachtsvelden worden samengevoegd in een plan van aanpak, waarin zowel de oude als de nieuwe stoker handvatten kan vinden om de eigen situatie te toetsen. Of u nu stookt op hout of pellets.
Welke haard of kachel heeft u? Heeft u een goed toestel? Of is het toestel van uw keuze wel de juiste keuze? Een goed toestel is namelijk één van de vier pijlers voor beter stoken. De ouderwetse openhaard (open stookplaats) is niet meer van deze tijd, ook oudere kachels en inzethaarden zijn mogelijk aan vervanging toe vanwege slechte verbranding en hoge uitstoot van fijnstof. De moderne verbrandingstechnieken zijn sterk verbeterd in vergelijk met die van oude stookplaatsen. Lage uitstoot en hoge rendementen gaan samen met laag verbruik aan brandstoffen.
Vanuit Europa wordt om die reden de Ecodesign Richtlijn (klik hier voor meer informatie) verplicht gesteld voor toestellen. Hoewel de EU zich richt op 1 januari 2022 is de Nederlandse markt samen met de overheid van mening dat een versnelling wenselijk is.
Gasleidingen uit de grond of niet? Lees hier het kabinetsbesluit. Helex is er klaar voor!
Bron NU.nl
Het pakket aan maatregelen dat gebundeld is in het Klimaatakkoord moet de broeikasgassen in 2030 met 49 procent terugdringen vergeleken met 1990. Het kabinet zet daarmee een stap richting de klimaatdoelen van Parijs die de opwarming van de aarde moeten tegengaan. Wat betekenen de maatregelen voor u?
Lagere energierekening, CO2-vrij wonen en warmtefonds
- Het kabinet wil dat alle gebouwen in 2050 duurzaam zijn. Woningen en gebouwen worden in de komende dertig jaar CO2-vrij gemaakt. Dat betekent dat de CV-ketel op termijn zal verdwijnen. Nieuwe wijken die worden gebouwd moeten het zonder een aardgasnetwerk doen. In de bestaande wijken blijft het aardgasnetwerk liggen. Dat netwerk wil het kabinet gebruiken voor gas dat duurzaam is. In andere wijken wordt het aardgasnetwerk wel vervangen. De gemeenten krijgen hierin de regie.
- Om je huis te verduurzamen komt er een warmtefonds waar jaarlijks 50 tot 80 miljoen euro in wordt gestopt. Met behulp van dat fonds kan geld, tegen een lage rente, geleend worden om je huis met bijvoorbeeld betere isolering te verduurzamen. Het fonds loopt tot 2030.
- De belasting op gas gaat stapsgewijs omhoog, terwijl die op elektriciteit omlaag gaat. Dat moet ervoor zorgen dat mensen een prikkel krijgen om hun huizen beter te isoleren en van het gas af te gaan.
- De energierekening gaat omlaag. Dit jaar stijgt de energienota nog met ruim 300 euro, maar in 2020 daalt die gemiddeld met 100 euro. Dat komt door de verschuiving van een deel van belasting voor de burger naar de industrie. De energiebelasting stijgt de jaren daarna wel verder.
Reactie Helex:
Alle gastoestellen van Helex kunnen branden op aardgas, propaan en Biogas. Mocht u nu besluiten een gastoestel te plaatsen die brandt op aardgas, en uw woning wordt aangesloten op bio-propaan/bio-gas, dan kan uw toestel met een eenvoudige handeling worden omgebouwd naar de gewenste gassoort.
Daardoor ben u op lange termijn verzekert van het stookgenot van uw aanschaf.
Deze meneer heeft het stoken op hout prima begrepen.
Bron: https://www.italiemagazine.nl/
Hakken, zagen en stoken
Piemontini
De houtzaag brult angstaanjagend en ik denk: “Er bestaat geen mooier geluid dan het geluid van een kettingzaag, die ik in een dikke boomstam zet en die er doorheen glijdt als een warm mes door koude boter.” Bijna iedereen heeft een bloedhekel aan het lawaai van zo’n zaag, maar ik heb geen buren. Dus kan ik zagen waar en wanneer ik dat wil en genieten van het zingende geluid!
Hier op het platteland van Piemonte stookt iedereen op hout. Gas is veel te duur. Vuur stoken op hout is goedkoop én de warmte van een houtvuur voelt veel behaaglijker. In elke keuken van elke boerderij hier staat een houtkachel, die in de winter dag en nacht brandt. De meeste mensen op het platteland stoken hout van hun eigen land. Wie geen hout heeft, ruilt een paar mooie kippen tegen een kuub stookhout van goede kwaliteit. Milieuvervuiling? Laat me niet lachen. Kurkdroog hout in een moderne kachel is CO2-neutraal en produceert nauwelijks fijnstof.
Verantwoord stoken is een kunst. Ik laat mijn hout, nadat ik het heb gezaagd en gekliefd, altijd drie jaar drogen. Dan is echt alle vocht eruit. Ik weet zeker dat de vervuiling tijdens het stoken minimaal is. Je kunt het meteen zien aan de schoorsteen van een boerderij of die mensen kunnen stoken of niet! Als er na een kwartier nog steeds rook uit de schoorsteen komt, dan is het hout veel te nat.
È un disastro!
Hout moet je kappen in het diepe najaar, dan stroomt er nauwelijks sap door een boom. In de zomer stromen er sappen van beneden naar boven en weer terug en zijn de bomen kletsnat vanbinnen. Omzagen? Uitgesloten! Het kost zeker een jaar langer om dat kletsnatte hout droog te krijgen.
In de winter zaag ik grote stammen hout die ik dan in de zon te drogen leg. Een jaar later zaag ik ze in kleine stukken, die worden dan later weer gekliefd.
Vervolgens leg ik de blokken nog zeker één tot twee jaar te drogen. In sommige Scandinavische landen kun je een forse boete krijgen als je hout stookt dat korter dan twee jaar gedroogd is. Terecht, en je moet het ook niet willen. Nat hout brandt beroerd en vervuilt de lucht.
Ik zie soms stokoude mannetjes met een grote bijl, die woest staan te hakken. Die hoef je niks meer te leren, want die doen dat werk hun hele leven al. Het houdt ze jong en veerkrachtig. Maar ze hebben geen keuze, ze moeten wel.
Hier, in Piemonte, is het in sommige winters kiezen tussen stoken of bevriezen. Die ouwetjes houden niet op met kappen, want niemand wil zonder stookhout komen te zitten. Ze hakken alsof hun leven ervan af hangt. Met de hoeveelheid hout die mijn oude buurman van 83 ietsje verderop bij elkaar heeft gehakt, kan hij zeker nog vijf jaar toe.
Ik heb een drooghok met gescheiden compartimenten. Het hout van dit jaar leg ik te drogen in het linkervak, dat van vorig jaar in het midden en dat van twee jaar geleden rechts. Zo blijft het ene jaar netjes gescheiden van het andere. De zon schijnt er vrijwel continu op en ik stapel het hout op een speciale manier dan kan de wind er goed doorheen blazen. Elk nieuw stookjaar gebruik ik het door en door gedroogde hout uit het droogste compartiment.
Hout van fruitbomen is het beste om mee te stoken als het vuur eenmaal goed brandt. Maar ik zorg altijd voor een goede mix: fruitbomenhout dat vooral gloeit en berkenhout dat lekker brandt. En soms heel goed gedroogd
sparrenhout, maar van die laatste soort neem ik nooit te veel, want dan slibt je schoorsteen dicht door de afzetting van hars. Voor je het weet heb je dan een schoorsteenbrand! •
Geen verbod op houtkachels.
Geen verbod, wel snel strengere eisen aan houtkachels (NOS)
Hier zijn wij heel blij mee.
Eindelijk is er een overheidsstandpunt.
Helex heeft al jaren houtkachels in het assortiment, die aan de toekomstige Europese norm voldoen. Wij zijn daar dus al lang klaar voor.
Nu zullen de fabrikanten van inferieure producten aan het werk moeten met hun techniek, of gewoon van de markt verdwijnen. En voor u als consument is er ook duidelijkheid; De houtkachel wordt NIET verboden!
Maar ook een goede houtkachel kan tot problemen leiden. Er zijn 4 essentiële factoren die elk hun bijdrage doen:
- Kwaliteit van de kachel (EcoDesign).
- Kwaliteit van de installatie (laat het toestel plaatsen door de erkende vakhandel).
- De brandstof (gebruik schoon en droog hout).
- De gebruiker (laat u informeren hoe de kachel te bedienen, waarbij zo min mogelijk rook ontstaat. Ontsteken met de “Zwitserse methode” bijvoorbeeld).
Nieuwe Gasfolder voor seizoen 2018-2019
Wij hebben weer een prachtige nieuwe gasfolder beschikbaar. Deze is volledig opnieuw vormgegeven met een frisse nieuwe look. Helemaal in stijl met onze eerder verschenen houtfolder.
De volgende aanvullingen c.q. aanpassingen kunt u hierin aantreffen:
- De nieuwe I-Frame 83 60 in Front, Hoek en Panorama uitvoering. De haard is voorzien van een nieuwe brander techniek waarbij het vuur daadwerkelijk uit de stammen komt.
- Nieuw beeld materiaal van de I-Frame 36 63 Hoek en Panorama.
- Nieuw beeld materiaal van de I-Frame 63 45 Hoek en Panorama.
Wij wensen u veel leesplezier en hopen dat dit u zal helpen met uw keuze.
Artikel op BNR van Bernard Hammelburg
FABELTJESGAS
dinsdag 30 januari 2018
Aardgas ondergaat een soort #metoo-lot. Vanaf de vondst van het gasveld in Slochteren in 1959, wilde iedereen ermee knuffelen. Tot een paar jaar geleden, in Groningen, waar de nationale knuffel je huis bleek te kunnen vernietigen. En in Den Haag, waar de knuffel een viezerik werd, die ons allen betast met zijn smerige CO2-tengels. Dus weg met het aardgas, te beginnen in de nieuwbouw.
Die boze Groningers snappen we allemaal, dus Slochteren sluiten is een goed idee. Maar stoppen met aardgas, ook import? Dat snap ik niet. Ja, als de hele wereld dat deed, maar in Amerika, Azië en de meeste Europese landen wordt aardgas, vergeleken met olie en kolen, nog steeds gezien als een knuffel. Duitsland is er totaal verslingerd aan en zet zijn kaarten op toenemende, gigantische invoer uit Rusland. Ook België ziet aardgas als beste brandstof onder het niet-hernieuwbare aanbod. Dus waarom moet je in een nieuwbouwwoning in Nijmegen of Woerden krankzinnige, peperdure capriolen uithalen om je piepers te koken? Waar is de logica?
We zijn niet zo goed in de logica. Auto’s moeten en zullen elektrisch – mij best, trouwens. Maar waarom beginnen we niet met de scheepvaart? Eén zo’n groot cargoschip veroorzaakt net zoveel verontreiniging als 50 miljoen auto’s. Dus vijftien grote cargoschepen vervuilen net zoveel als alle auto’s ter wereld.
En dan de luchtvaart, een andere mega-vervuiler die niet onderdoet voor ’s werelds wagenpark. Niet alleen CO2, maar ook zwavel en fijnstof. Hoe kan het dan dat in de discussie over het verbannen van toeristenvluchten van Schiphol naar Lelystad alleen maar wordt gediscussieerd over geluidshinder? Die 45.000 vluchten op Lelystad, die er gaan komen, leggen een deken van vervuiling op het hele oosten van Nederland. Bovendien: de meeste reizigers wonen niet in de buurt van Lelystad, dus er komen honderdduizenden weg- en treingebruikers bij. Nu zeggen sommigen: nee, want in totaal neemt het aantal vliegbewegingen niet toe, het gaat om het ontlasten van het overvolle Schiphol. Maar in de officiële toelichting van het Koninkrijk der Nederlanden staat: ‘Zo ontstaat op Schiphol ruimte voor zakelijk verkeer en intercontinentale vluchten.’ Ze zeggen dus zélf: we gaan uitbreiden. Het gaat krioelen van de jets.
Wie kan me dan uitleggen waarom dat relatief onschuldige aardgas de dupe wordt? Ik wil een gewone, ouderwetse wok, op een gewone, ouderwetse gasvlam. Ook in zo’n gloednieuwe doorzonwoning.
Vervangingsregeling oude houtkachels
Stimulering van kwalitatieve haarden en kachels
Particulieren en bedrijven die een hoogwaardig kwalitatieve houtkachels of gashaarden kopen ter vervanging van een oud toestel (15 jaar of ouder) of openhaard, kunnen met ingang van 1 januari 2018 een inruilpremie krijgen op het aankoop- en installatiebedrag. De Vervangingsregeling oude houtkachels, haarden en openhaarden, een initiatief van de NHK (Nederlandse Haarden- en Kachelbranche), is er op gericht om verouderde en bovenmatig vervuilende toestellen uit de markt te verwijderen.
De Nederlandse overheid stimuleert dat Nederlandse huizen en bedrijven meer door warmte uit hernieuwbare bronnen worden verwarmd. Doel is om energie te besparen en vooral CO2-uitstoot terug te dringen. Ook het verbeteren van de luchtkwaliteit staat hoog op de agenda.
Mits goed geïnstalleerd, draagt een kwalitatieve houthaard of -kachel bij aan zowel het terugdringen van de CO2 uitstoot als aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. Het gaat tenslotte om warmte uit biomassa, bij het stoken van de haard of kachel slaat de op fossiele brandstoffen gestookte CV ketel niet aan.
De bijdrage aan de doelstellingen kort toegelicht:
In Nederland draagt particuliere houtstook voor een aanzienlijk deel (16%) bij aan de afspraken uit het energieakkoord van de overheid (bron: CBS). Hieronder een grafiek die de onderverdeling van de diverse bronnen laat zien.
Ambitie branche
De branche heeft de ambitie uitgesproken om binnen 5 tot 7 jaar de emissies van haarden en kachels met 50% te verminderen. De branche heeft berekend dat dat kan, mits de consument bereid is zijn verouderde haard of kachel in te ruilen voor een moderne haard of kachel (zowel hout- als gasgestookte toestellen) met een hoog rendement.
De branche koppelt dit aan de energielabels die per 1 januari 2018 van kracht worden voor alle lokale verwarmingstoestellen. Als je je openhaard laat voorzien van een zuinige inbouwhaard of je oude haard of kachel laat vervangen voor een schoon toestel geven de deelnemende speciaalzaken en fabrikanten tot € 350,00 retour op aankoop en installatie. De nieuwe houtkachel dient minimaal een A-label te hebben en de gashaard minimaal een C-label.
De installatie dient uitgevoerd te worden door een DE-erkend bedrijf om ervoor te zorgen dat het toestel optimaal kan functioneren en wordt aangesloten volgens de wet- en regelgeving. Ook bieden deze bedrijven de consument een gratis stooktraining. De oude kachel wordt afgevoerd naar een recyclebedrijf.
Al met al wordt met deze actie duidelijk onderscheid gemaakt tussen goed en slecht stoken en wordt duidelijk afstand genomen van o.a. stoken in vuurkorven en tuinhaarden, het stoken van slechte brandstoffen en ondeskundig stookgedrag.
Nog circa 645.000 verouderde openhaarden in Nederland
Op eigen initiatief neemt de branche het voortouw in het bevorderen van de dringend noodzakelijke toestel- en installatie-eisen. Gert Kooij, woordvoerder van de NHK: ,,We willen als branche echt iets doen aan het milieu, de luchtkwaliteit en overlast voor omwonenden. Moderne kachels verbranden hout op een veel hogere temperatuur en het hout verbrandt volledig. Het rendement ligt daardoor rond de 80% en de schoorsteen rookt bij goed stookgedrag nauwelijks. In Nederland zijn er nog steeds ca. 645.000 verouderde openhaarden. Een bestaande open haard renoveren en upgraden is in vrijwel elke situatie eenvoudig te doen. Daarvoor zijn zeer goede oplossingen beschikbaar. Het rendement gaat dan van 15-20% naar 65-85%.’’
Vervangingsregeling beloont bewuste stoker
Met deze nieuwe regeling wil de NHK particulieren en zakelijke gebruikers die doordacht en verantwoord gaan stoken financieel stimuleren met een inruilpremie tot wel € 350,- op de aankoop. Voorwaarde is dat het toestel en de rookgasafvoer naar buiten worden geïnstalleerd door een DE-erkende installateur (DE staat hierin voor Duurzame Energie). Ook een stookinstructie is verplicht om in aanmerking te komen voor de stimuleringsbijdrage. DE-erkende bedrijven zijn te vinden in de landelijke database van QBISnl. In dit kwaliteitsregister staan alle gekwalificeerde installateurs en installatiebedrijven in de (duurzame) bouw- en installatiesector. De regeling loopt tot en met 31 maart 2018. Alle deelnemende bedrijven, in aanmerking komende toestellen en voorwaarden staan op www.haardinruilen.nl.
Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK)
De Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) is een platform waar voortdurend de kwaliteit van de toestellen, alsmede de installatie hiervan, en het opleidingsniveau van de installateurs wordt bevorderd. De NHK vormt daarnaast ook het aanspreekpunt voor onder andere de overheid voor het ontwikkelen en toepassen van wet- en regelgeving op het gebied van milieu en duurzame veiligheid. Dit alles komt tevens tot uiting in de Vakopleiding Installateur Haarden, Kachels en Rookkanalen die door de NHK wordt verzorgd. Binnen de NHK zijn zowel fabrikanten (SHR) als detaillisten (SVG) actief.
Interview Marcel Wolterinck in de Elsevier over het ontwerp van de Woody Loft
Preview van de nieuwe Helex gasfolder
Nog een paar dagen en dan rolt onze nieuwe gasfolder van de drukpers. Maar wij presenteren u bij deze alvast een digitale sneakpreview.
Ik hoop dat dat u, net als ons, enthousiast bent over het resultaat.
Zodra de folder in print beschikbaar is, sturen we deze graag naar u toe. Het enige wat u dan moet doen, is ons uw gegevens mailen. Dan zullen wij spoedig voor verzending zorg dragen.
Vanaf 1 januari 2016, subsidie op pelletkachels!
Misschien heeft u het reeds gelezen in de media, vanaf 1 januari 2016 verleent de overheid subsidie op de aanschaf van een pelletkachel.
Deze kachels bestaan al vele jaren, maar met name de laatste tijd worden de pelletkachels steeds meer opportuun. Dit heeft uiteraard te maken met de milieutechnische voordelen. Maar een andere oorzaak is dat de kachels optisch sierlijk en modieuzer zijn geworden. Ook de verbrandingstechniek en functionaliteit is de laatste jaren wezenlijk verbeterd. Bijvoorbeeld behoort tegenwoordig bediening op afstand via de telefoon tot één van de de mogelijkheden.
De subsidie wordt verleend op de aanschaf van een nieuw toestel, waarbij € 50,- per kilowatt met een minimum van € 500,- wordt vergoed.
Op de pagina van de overheid kunt u alles vinden omtrent deze regeling: Rijksdienst voor ondernemend Nederland; Subsidie regeling pelletkachels
Helex heeft twee pellethaarden in zijn assortiment, waarbij met name het grote glas oppervlak onderscheidend is binnen het aanbod op de markt. De HETA Scan-Line Greenfire 100 en 200, bevatten de meest moderne techniek en weten met hun verbranding de hoogste rendement en emissie eisen te behalen.
Voor verdere informatie, kijk op onze productpagina: Pelletkachels Greenfire 100 & 200
Deze kachels zijn beide aangemeld en geaccepteerd binnen de door de overheid gestelde eisen. Zij zullen weldra op de geaccepteerde apparatenlijst verschijnen.
Mocht dit uw interesse hebben gewekt, neemt u contact op met één van onze dealers. Zij helpen u graag verder.
Update en aanvulling assortiment Helex I-Frame 73 66
Met trots presenteert Helex de vernieuwde I-Frame 73 serie.
Niet alleen zoals voorheen als front uitvoeringen van 38 of 66 cm hoog leverbaar, maar nu ook een tunnel en roomdivider behoren tot de mogelijkheden.
De I-Frame van Helex kan volledig worden geïntegreerd in de wand, waarbij er nauwelijks zicht is op stalen delen of lijsten. Een haard die met zijn strakke vorm één geheel vormt met het ontwerp in uw kamer, of deze nu klassiek of modern is ingericht. De fraaie grote vorm van het glas geven een prachtig zicht op het realistische vlammenspel.
De haarden worden standaard uitgevoerd met een dubbele brander. De mogelijkheid bestaat daarnaast om deze brander te laten moduleren met behulp van de meegeleverde I-mode. Hiermee kunt de warmte opbrengst en het gasverbruik met maximaal 60% reduceren.
Net als de overige I-Frames, worden de toestellen compleet geleverd met convectieroosters en afstandsbediening met separate inbouwcassette. Optioneel zijn de toestellen leverbaar met lamellen wandset of zwart spiegelende glazen achterwand. Op korte termijn is de haard ook leverbaar met ontspiegelde ruit. Voor het vuurbed kunt u kiezen uit houtset (standaard), pebbles, carrara- of basaltsplit.
Kijk bij onze dealers in de menubalk voor uw dichtstbijzijnde verkooppunten.
Nieuwe I-Frame in de hoek. Perfect voor kamer “En suite”.
We hebben de zomer helaas achter ons. De buiten temperatuur gaat langzamerhand weer naar beneden en de verwarming gaat steeds vaker weer aan. Een mooi moment voor Helex om het accent te gaan leggen op een nieuw toestel. Waar ter wereld vind je zo veel kamer “En-suite” woningen, dan in Nederland? En daar hebben wij een toestel voor ontwikkeld. Wij noemen dit nieuwe toestel de “I-Frame 63 63 in de hoek”.
De specificaties van deze haard zijn als volgt:
Prijs € 3195,- incl btw
- Optioneel Black Glass achterwand, € 375,- incl btw
- Glasmaat 63×63
- Aansluiting 100/150
- Uiteraard uitgevoerd met I-Mode (automatische vlamhoogte regeling)
- Trapezium inbouwkast zodat deze diep in de hoek geplaatst kan worden.
- Ideaal om dit toestel “in de hoek” te plaatsen maar kan ook tegen een vlakke wand als front toestel.
- Zeer geringe inbouwdiepte, 299mm diep.
- Deze I-Frame is in het bezit van een dubbele brander, waardoor u op uw gas kan besparen en de warmte afgifte kan beperken.
- Interesse in deze sierlijke compacte haard, vraag een van onze dealers naar verder informatie.
Helex introduceert een uitbreiding van het assortiment
Sinds januari 2015 heeft Helex een substantiële uitbreiding van haar houtkachel assortiment doorgevoerd. De collectie van Helex is met zorg samengesteld en wordt exclusief gedistribueerd door een selecte groep dealers.
Neemt u eens een kijkje in onze ‘keuken’ en geniet van ons veelzijdige assortiment, variërend van de moderne convectie- kachels van het Deense Heta tot het veelzijdige Nederlandse merk Beaufort, waarmee niet alleen gestookt, maar ook gekookt kan worden.
Bekijk ook de filmpjes van de Heta en Beaufort om een indruk te krijgen van de kwaliteit en het vuurbeeld van deze kachels.
Speksteenkachels, pellethaarden en inzethaarden, ook voor bijzondere haarden is er voldoende keuze in onze uitgebalanceerde mix van sfeermakers & verwarmers. Wordt u er al een beetje warm van? Dat kan alleen nog maar beter worden met een kachel of haard van Helex……
Acties
Helex voert gedurende het jaar diverse acties op het gehele assortiment. Deze wisselt op regelmatige basis. Zo zou het zo maar kunnen zijn, dat er op een product
waar uw interesse naar uit gaat, een mooie aanbieding geldt. Vraag daarom bij uw Helex verkooppunt altijd naar onze lopende actie. Allicht kunt u uw voordeel
daarmee doen.